Rökt renstek souvas
Souvas är en traditionell samisk maträtt som består av renkött som först torkas och sedan steks. Renköttet, som oftast kommer från lår- eller bogdelarna på renen, torkas i kylan och luften under vintern för att sedan kunna bevaras under lång tid.
Information
Rökt renstek souvas
Levereras fryst och vaccad
Ursprung: Sverige
Hållbarhet: 24 månader från produktionsdatum
Tillagning
För att tillaga souvasen så skär man den torkade renköttet i tunna skivor och steker det sedan i en het panna eller över öppen eld. Steket blir saftigt och smakrikt tack vare den speciella processen av torkning och dess unika sammansättning av proteiner. Renköttet får en härligt krispig yta samtidigt som det behåller sin saftighet inuti.
Renstek är en mycket populär maträtt bland samer och har även fått stort genomslag utanför Sápmi-området. Den serveras oftast som huvudrätt och kan avnjutas tillsammans med rotfrukter, potatis, lingonsylt och grönsaker.
Souvas renstek är inte bara en läcker upplevelse för smaklökarna, det är även en viktig del av samisk matkultur och tradition